Logo Schalienhuis

Familierestaurant Schalienhuis Geschiedenis

Schalienhuis stamt uit het begin van de 16de eeuw en ligt aan een schilderachtig pleintje dat nu het Oude Dorp heet: vroeger het centrum van Loenhout. Het pand was van 1580 tot 1842 in bezit van de familie van Elsacker.

Tot begin 19de eeuw had Schalienhuis verschillende functies: die van boerderij, die van brouwerij en die van herberg (herberg De Arend. Enkele elementen herinneren daar nog aan. Zo ziet u boven de voordeur een smeedijzeren waaier met brouwersattributen, terwijl op het terras vlak achter het huis nog een kloeke brouwersput staat.

Boeiend is ook de illustere figuur die halverwege de 16de eeuw het pand bewoonde: niemand minder dan Johannes Stadius (1527-1579), een beroemde astronoom en wiskundige die in Loenhout werd geboren. Stadius schopte het tot vertrouweling aan het hof van de machtige hertog van Savooie, na een loopbaan als hoogleraar in Leuven en Parijs. De geheimzinnige Nostradamus heeft voor zijn voorspellingen uitbundig gebruik gemaakt van Stadius’ Ephemerides…
Dat Stadius geen kleintje was, mag blijken uit het feit dat een geheimzinnige ‘verzonken’ maankrater (op 10.5N, 13.7W) bij de bekende Copernicuskrater, naar hem is vernoemd. Toch een leuk idee dat het ’s nachts, via een zolderraampje van ’t Schaliënhuis, moet zijn geweest dat Stadius – toen nog gewoon Jantje Van Ostaeyen – zijn passie voor het heelal opvatte!

Nadat Sus en Ingrid Vissers-Aernouts ’t Schaliënhuis in 1991 hadden verworven, hebben zij het met de grootste zorg gerestaureerd en aangepast aan de nieuwe tijd. Liefdevol zijn de oudste bouwkundige details in ere hersteld, zo nodig gebruikmakend van antieke bouwmaterialen. In 2006 kwamen zoon en schoondochter; Stijn Vissers en Tine Bernaerts, mee in de zaak. Sinds 2009 vormen zij de 2e generatie van het familiebedrijf Schalienhuis. Samen met hun medewerkers dragen zij de missie en visie uit van een gezellig familierestaurant met een vriendelijke bediening en altijd echt lekker eten.

Onze Pater Familias aant werk Grootvader Sooi Van Dinnekes

Scroll naar boven